headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

De munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). 10.000 IDR is circa € 0,65 en voor
€ 1,- krijg je ongeveer 16.000 IDR (koers herfst 2017, maar let op, de koers wisselt nogal).

Je hoeft geen euro’s naar dollars om te wisselen voor vertrek: euro’s kunnen overal probleemloos omgewisseld worden, terwijl het omwisselen van dollars juist soms problemen geeft! Creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd om te betalen.

 

Indonesie-geldzakenPinnen is heel gebruikelijk in Indonesië, op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken.  Niet alle pinautomaten accepteren alle pinpassen, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s. De meeste Nederlandse banken werken met Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op mastercard.com, selecteer je bestemming en kies ‘ATM locator’.

 

Let op:  de meeste banken zetten tegenwoordig een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer standaard buiten Europa kunt pinnen, je moet dan eerst iets activeren. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Indonesië kunt pinnen!

Ook krijgen we de laatste tijd berichten over andere moeilijkheden bij het pinnen, niet alle banken in Indonesië herkennen de nieuwe Nederlandse pinpassen. We raden je aan om altijd wat cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en een creditcard voor noodgevallen!

 

Fooien
Fooien worden in Indonesië steeds meer gewaardeerd. Het is moeilijk een richtlijn voor de fooien te geven, maar het wordt ons wel vaak gevraagd.

 

Laat het afhangen van hoe tevreden je bent, en hoe goed je de service vond. Het is uiteindelijk helemaal aan jezelf om te bepalen wat je wilt geven!

 

De hieronder genoemde bedragen zijn bedoeld als richtlijn: Voor het dragen van een tas geef je bijv. IDR 7.500 – 10.000 fooi en in een hotel of restaurant laat je een fooi van 5-10% achter. Ook een gids en chauffeur zijn blij met een fooi. Een redelijk bedrag voor een chauffeur is IDR 75.000 – 85.000 per dag. Voor een gids zo’n IDR 85.000 – 110.000 per dag.

 

Prijsniveau
Indonesië is in veel opzichten goedkoper dan Nederland. Taxi’s, lokale bussen, maaltijden: met een paar euro kun je heel veel doen. Het is wel slim om bij een taxirit van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat. Voor een prima maaltijd in Indonesië betaal je ook echt maar heel weinig.

 

 

Contact
close slider