headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Indonesie

Indonesië is de grootste eilandenstaat ter wereld en telt vele honderden eilanden, als een lint uitgestrekt van de zuidpunt van Maleisië tot aan de noordpunt van Australië.

Indonesië kent een rijkdom aan culturen. Die rijkdom is onder meer te zien aan prachtige monumenten zoals de Borobodur op Java of te proeven aan de vele smaakvolle en geurige gerechten van de verschillende eilanden. Naast de drukte van de miljoenen mensen op Java vind je de rust van de oerwouden op Sumatra of de verder oostelijk gelegen eilanden.

Taal
De taal die in Indonesië gesproken wordt is Bahasa Indonesia, dit is afgeleid van het Maleis. Op de plaatsen waar regelmatig toeristen komen, spreekt men over het algemeen redelijk Engels. Op de minder toeristische plaatsen spreekt men alleen Bahasa of zelfs alleen een dialect hiervan. In sommige steden spreken de oudere mensen soms zelfs nog Nederlands.
Een groot aantal van deze Nederlandse woorden zijn zelfs onderdeel geworden van het Bahasa Indonesia. Vele woorden zijn gewoon overgenomen zoals jas, bus etc. Maar meestal zijn het ook begrippen waarvoor de lokale bevolking geen woord had, omdat men het niet kende. Dit was vaak het geval met woorden die met auto’s te maken hebben zoals persneling (versnelling) losmen (logement, een pension) en kantorpos (postkantoor).
Mooie verbasteringen zijn: ongkos (onkosten ), kulkas (koelkast ), indekos (pension waar men vroeger ‘in-de-kost’ was ) en air belanda (bronwater = Hollands water).
Maar het leukste is nog wel het woord voor drop: permen belanda. Permen betekent namelijk snoep in het algemeen, maar door belanda toe te voegen, krijg je drop!

 

Eten & Drinken
Vele  Indonesische gerechten zijn beïnvloed door de Chinese keuken, maar enkele, zoals de Padang gerechten van Sumatra, zijn duidelijk echt lokaal. Waar je ook bent in Indonesië, overal zijn verkopers te vinden die snacks zoals aardappelen, zoete noten, biscuits of fruit verkopen. Rijst is de basis van elke maaltijd. Dit wordt gegeten met soep of met een assortiment van hete en gekruide bijgerechten, salades en zure gerechten. Nasi Goreng (gebakken rijst) is het meest gegeten gerecht, maar ook saté (pinnen met vlees in een gekruide pindasaus) en gado-gado (koude groenten in pindasaus)zijn populair.
Islamitische feestdagen in Indonesië:

Maulud Nabi, de geboortedag van de profeet Mohammed.
de Ramadan (vastenmaand).

Ayd-al-Fitr, einde van de Ramadan en het begin van het meerdaagse Suikerfeest.
Idul Adha, het offerfeest.

De data voor de islamitische feestdagen zijn elk jaar anders, dit heeft te maken met de afwijkende kalender en de stand van de maan in Mekka. De data van de Ramadan in 2015 zijn ongeveer 18 juni t/m 17 juli 2015 en in 2016, 6 juni t/m 5 juli 2016 maar deze data kunnen een of twee dagen afwijken i.v.m. de stand van de maan op dat moment. Als reiziger kun je in deze periode op zich prima reizen, maar je dient wel rekening te houden met de lokale bevolking die dan tijdens het daglicht niet mag eten en drinken. Er zijn waarschijnlijk minder restaurants geopend, en je kunt beter niet te opzichtig eten of drinken in het openbaar. Na de Ramadan volgt het Suikerfeest, tijdens deze dagen gaan veel moslims op reis om te feesten met familie. Het kan dan flink druk zijn op de wegen!Ter info: omdat men op Bali voornamelijk hindoeïstisch is, heb je daar geen last van de Ramadan en het Suikerfeest.

Andere belangrijke nationale feestdagen zijn:

Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus (jaarlijks)
Nyepi Day op 31 maart (in 2014).
Als je in maart 2014 naar Bali wilt reizen, krijg je van informatie over deze bijzondere feestdag.
Kerst en Oud & Nieuw worden ook in Indonesië flink gevierd!

 

Veiligheid
In Indonesië kun je, met uitzondering van een paar onveilige gebieden veilig reizen. Het is verstandig om politieke bijeenkomsten en demonstraties te mijden. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor, ook in de grote steden in Indonesië. Kleine criminelen zijn vooral actief  op markten, in de bus en op busstations. Let dus goed op je spullen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste in de kluis van je hotel stoppen.

 

Contact
close slider