headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen

Geografie
Als een halve maan liggen de circa 18.000 eilanden van Indonesië, waarvan er maar zo’n 6000 bewoond zijn, in de Indische Oceaan ten zuidoosten van Singapore. Met bijna 300 miljoen inwoners heeft Indonesië een van de grootste bevolkingen ter wereld. Ongeveer 2/3 van de bevolking woont op Java, Bali en Sumatra, terwijl deze eilanden maar 7 % van de totale oppervlakte beslaan. Het hoofdeiland van Indonesië is Java met de hoofdstad Jakarta.

 

OVER SUMATRA: 
Het op vier na grootste eiland ter wereld is een paradijs voor natuurliefhebbers. Over het eiland loopt een vulkanische bergketen, die aan de westelijke kant steil naar beneden helt en aan de oostelijke zijde geleidelijk in vlaktes overgaat die met regenwoud zijn begroeid. Deze wildernis is nog lang niet overal getemd!
In de regenwouden van Sumatra vind je een buitengewoon rijke planten- en dierenwereld. Hier groeit onder andere de rafflesia, de grootste bloem ter wereld. Je vindt er zelfs orang-oetans, olifanten, Sumatraanse tijgers en neushoorns.

 

Medan
De bezienswaardigheden in Medan zelf zijn het paleis van de sultan, de Mesjid Raya moskee en de Tong Ka Kwang tempel. Op ongeveer zes uur rijden van Medan ligt Gunung Leuser N.P., één van de grootste en meest ongerepte regenwoud parken ter wereld. Het park, dat ongeveer zo groot is als 1/3e van Nederland, wordt gesteund door het Wereld Natuur Fonds. Buiten de veelzijdige planten en dierenwereld die je aantreft, leven de orang-oetans, die alleen op Sumatra en Kalimantan voorkomen, hier nog in het wild!

 

Samosir Island
Samosir Island ligt in het Tobameer en behoort zeker tot één van de hoogtepunten van Sumatra. Het Toba meer is een kratermeer met een oppervlakte van 1700 km2. Op de Samosir Islands liggen de traditionele Batak dorpjes zoals Simanindo en Ambarita. Batak is een verzamelnaam voor diverse primitieve volken met een sterke eigen cultuur. Andere bezienswaardigheden zijn het graf van Tomok en het stenen ‘gerechtshof‘ van Ambarita.

 

Bukittingi
Bezienswaardigheden in Bukittingi die een bezoekje waard zijn, zijn het museum, de Minangbaumarkt en de ruïne van het Fort de Kock. Als je in de omgeving van Bukittingi rijdt, passeer je de evenaar. Bukittingi ligt namelijk vlakbij de grens van de evenaar, die met bordjes staat aangegeven.

 

OVER JAVA:
Java biedt eeuwenoude tempelcomplexen als de Borobudur en schitterende sawa’s. Dankzij de vruchtbare grond was het eiland al vroeg de rijstschuur van Indonesië. Ondanks dat het eiland (ter grootte van Engeland) 35 actieve vulkanen telt, behoort het tegelijkertijd tot een van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld. Het eiland is een van de oudste door mensen bewoonde gebieden ter wereld, vanaf de 5e eeuw ontstonden de hindoeïstische en boeddhistische rijken. De schitterende tempels in Midden- en Oost-Java zijn hier nog steeds het tastbare bewijs zijn. Als je echt de traditionele Javaanse cultuur wilt proeven, bezoek dan de kratons in Midden-Java.

 

Jakarta
Jakarta is de hoofdstad. De ooit zo rustige koloniale stad Batavia (voormalig Jakarta) is veranderd in een kolos met naar schatting bijna 10 miljoen inwoners. Het oude stadhuis van de voormalige stad is daarom ook een van de bezienswaardigheden.
Andere bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen zijn het Nationaal museum, het nationale monument Monas (een 137 m hoge marmeren naald, waarvandaan je een panoramisch uitzicht hebt op de stad), het presidentiele paleis, de moskee Mesjid Istiqlal en het reusachtige recreatiepark Taman Impian Jaya Ancol. Maar het hoogtepunt van Jakarta is toch wel de oude, levendige vissershaven Selunda Kelapa Harbor. Slenter langs de bootjes of geniet van de drukte die de haven met zich mee brengt!

 

Bandung
Bandung wordt vanwege zijn vele theaters, sfeer en koloniale huizen ook wel ‘het Parijs van het oosten’ genoemd. In de omgeving van Bandung liggen de heilzame warmwaterbronnen van Ciater. Mocht je na het ontspannen in de warmwaterbronnen op zoek zijn naar avontuur, maak dan een afdaling in de nog werkende vulkaankrater Tangkuban Prahu.

 

Yogyakarta
Yogyakarta is het culturele hart van Java en wordt in de volksmond ook wel ‘Yogya’ genoemd.
Bezienswaardigheden in Yogyakarta zijn de Kraton (het paleis van de sultan), de vele batik- en zilverfabriekjes, de Ramayana-voorstelling en de Prambanan-tempel die iets buiten de stad ligt. De stalletjes in de sfeervolle winkelstraat Malioboro zijn ook zeker het bezoeken waard. ’s Avonds komt de stad tot leven en verandert de stad van de kraton en traditie in een levendige, drukke studentenstad.
Maar het hoogtepunt is toch wel het nabijgelegen Borobudur tempelcomplex, deze berg van Stoepa’s is een monument voor het leven van Boeddha wat eeuwenlang verscholen heeft gelegen onder de grond. Het is tevens het grootste Boeddhistische monument op aarde.

 

Bromo-vulkaan
De heilige vulkaan Bromo (2390 m) maakt deel uit van het Bromo-Tengger Nationaal Park, een van de mooiste  vulkaangebieden ter wereld. Vanaf deze vulkaan kijk je uit over een heus maanlandschap!

 

OVER BALI:
Midden in de Indonesische archipel ligt het vakantieparadijs bij uitstek. Op Bali vind je vrijwel alles wat Indonesië zo aantrekkelijk maakt en nog veel meer!
Bali is met 5561 km² een van de kleinere eilanden in de archipel, maar met circa drie miljoen inwoners echter wel één van de dichtst bevolkte. Bali staat bekend om haar uitbundige, kleurrijke hindoe-cultuur: optochten, offergaven en dansen. Want ondanks de vele toeristen blijven de Balinezen hun eeuwenoude tradities in ere houden.
Op Bali vind je echter niet alleen cultuur maar ook tropische oerwouden, tempels en rijstvelden. Het eiland beschikt namelijk over meer dan 20.000 tempels, een prachtig landschap met vele groene Sawa’s (rijstterrassen) en de vele populaire zandstranden.
Maar overheersend in het landschap is toch wel de 3700 m hoge Agung vulkaan die overal bovenuit torent.

 

Kuta
Kuta is een drukke, chaotische strandplaats. Je vindt hier vooral jongeren en backpackers. Kuta heeft een mooi strand, met een flinke branding en golven waar surfers vanuit de hele wereld op af komen om deze golven uit te proberen.
Langs het strand ligt een drukke weg, met honderden brommertjes en toeterende auto’s. Hier vind je een aantal cafés & bars, waar je kunt genieten van de beroemde zonsondergang. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een biertje kopen bij een local op het strand, en je settelen met een plastic stoeltje & een leeg bierkrat als tafeltje. Landinwaarts vind je drukke winkelstraten met  vele hotels, restaurants, bars en winkeltjes.

 

Legian
Iets noordelijker buigt de drukke weg landinwaarts en begint de wijk/plaats Legian. Hier vind je zeer sfeervolle hotel’s met prachtige restaurants met lounge muziek. In Legian vind je veel ouders met kinderen; het verhaal gaat dat de backpackers die vroeger in Kuta feest vierden, hier nu terugkomen met hun kinderen. Het strand is een stuk rustiger dan in Kuta, maar de stroming in zee kan hier nog flink sterk zijn.

 

Seminyak
Nog iets noordelijke stopt de weg, en moet je een stukje over het strand lopen . Hier vind je mooie, trendy Seminyak clubs, stijlvolle restaurants  en grote, luxe hotels.  Dit is (op dit moment…) het echte hippe deel van de badplaatsen aan de westkust van zuidelijk Bali.

 

Sanur
Sanur ligt aan de oostzijde van  zuidelijk Bali op circa 20 minuten van de luchthaven van Denpasar. De zee is hier veel rustiger, je hebt hier niet de golven/branding waar alle surfers in Kuta op af komen.  Het strand is mooi en heel breed. Langs het strand loopt een smalle boulevard, waar je prima kunt wandelen. Het is ook erg leuk om een fiets te huren en over de boulevard te fietsen, helemaal  van Sanur zuid naar Sanur noord. Onderweg passeer je vele restaurantjes & winkeltjes langs het strand, je kunt elk moment afstappen om even wat te drinken of de zee in te duiken.
Sanur heeft niet echt een centrum, de hoofdweg loopt evenwijdig aan het strand, achter de hotels en hier vind je vele restaurantjes, winkels en barretjes waar je heerlijk kunt eten.
Vroeger was Kuta het strand voor de jongeren/backpackers en Sanur het strand voor de ouderen/rijkeren. Tegenwoordig vind je hier allerlei leuke hotelletjes, barretjes en restaurants.

 

Ubud
Gelegen in een schitterende omgeving midden op het eiland wordt het pittoreske stadje omringd door rijstvelden en tropische begroeiing. Ubud heeft een levendig centrum en vele uitgaansmogelijkheden. Het kleurrijke en sfeervolle straatbeeld word bepaald door de vele kunstenaars die hun creaties te koop aanbieden. De prachtige groene omgeving van Ubud is uitstekend te verkennen per fiets.

 

OVER LOMBOK:
Lombok is het buureilandje van Bali en er wordt wel van gezegd dat het Bali van 20 jaar geleden is. Het lijkt er wel of de tijd er heeft stilgestaan, het is er heerlijk rustig en ongedwongen. Er zijn veel Balinese invloeden terug te vinden maar ondanks dat zijn er duidelijke verschillen tussen de eilanden. In het binnenland van Lombok vind je namelijk nog kleine dorpjes waar het toerisme nog niet is doorgedrongen en Lombok heeft een eigen cultuur en natuur.
Het bergachtige, vulkanische binnenland, met groene rijstvelden en de mooie vulkaan Rinjani, die al van verre zichtbaar is, wordt omringd door tropisch laagland met prachtige witte stranden.
Een van de bezienswaardigheden op Lombok is het voormalige Mayura Waterpaleis, van de vroegere Balinese vorsten, wat is omgebouwd tot museum.
Voor de westkust van Lombok liggen de Gili’s (drie koraaleilanden) die een paradijs voor duikliefhebbbers vormen.

 

Senggigi
Senggigi is het belangrijkste badplaatsje van Lombok met schitterend helder water. Het is een nog vrij rustig plaatsje dat als een lint langs de kustweg tussen de palmbomen is gebouwd.
Er zijn wel enkele winkels en voor het nodige avondleven zijn er barretjes en restaurants te vinden.

 

Gili Islands
Voor de westkust van Lombok liggen de Gili’s (drie koraaleilanden). Deze eilanden vormen een waar paradijs voor de snorkel- en duikliefhebbers vanwege de prachtige koraalriffen.
Maar je kunt er ook heerlijk genieten van de parelwitte zandstranden en een paar dagen heerlijk relaxen en nietsdoen!

 

De Sunda Eilanden
Heb je wat meer tijd te besteden en ben je op zoek naar een bijzondere reis waarbij je weinig toeristen tegenkomt? Dan zijn onze reizen over  de Kleine Sunda Eilanden prima geschikt voor jou! De Kleine Sunda Eilanden, ofwel Nusa Tenggara, liggen ten oosten van Bali. We bieden reisblokken naar Flores, Komodo, Sumbawa en Lombok. De eilanden bieden een ongekende variatie aan traditionele cultuur, architectuur en natuurschoon. Daarnaast vind je er prachtige stille stranden en snorkel- en duikparadijsjes.

Contact
close slider