headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Is je reis naar Indonesie geboekt? Dan kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids, het oefenen van wat woordjes Bahasa Indonesia en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er ook een aantal écht belangrijke zaken die je moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis!

 

Reisdocumenten
In 2015 is de visumplicht is afgeschaft! Door een herziening van het visumbeleid, die de president van de Republiek Indonesië heeft uitgegeven op 9 juni 2015, hebben de houders van een Nederlands paspoort geen visum vooraf meer nodig voor een vakantie naar Indonesië. Deze nieuwe regel is geldig voor een toeristisch bezoek van maximaal 30 dagen, bij aankomst op -en vertrek vanaf-  de internationale luchthavens van Jakarta, Yogjakarta, Medan, Bali, Batam of Surabaya, en het verblijf kan niet verlengd worden!  Dit toeristenvisum is gratis! Je paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog 6 maanden geldig zijn.

 

Blijf je langer of heb je een ander paspoort? Twijfel je of je een visum nodig hebt? Voor verdere informatie of vragen kun je contact opnemen met de Indonesische Ambassade in Den Haag, tel. 070-3108 100, de bijgewerkte info staat op de pagina van VISA for INDONESIA.  Als je toch een visum van te voren moet regelen, kun je dat eventueel ook regelen via de VisumCentrale, (een samenwerkingsverband van visum.nl, de Visumcentrale, het Visumburo in Amsterdam en CIBT). Via deze link krijg je als OutSight-klant op de bemiddelingskosten! 

 

Tip: denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum, in te scannen en te mailen naar je eigen mailadres. Je kunt dan altijd en overal printjes uitdraaien als het nodig is!

 

 

Japan inentingenInentingen
Inentingen worden wel aangeraden, maar zijn op dit moment niet verplicht voor een bezoek aan Indonesië. We raden je aan om 6 tot 4 weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over de beste voorzorgsmaatregelen!

 

Kijk voor informatie en adressen op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam of het LCR: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

Een andere -zeer handige- mogelijkheid is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) Thuisvaccinatie Indonesieom advies te geven en eventueel direct te vaccineren! De rekening wordt -indien gewenst- naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties voor Indonesie.

 

 

Parkeren bij de luchthaven

Ecuador parkeren bij de luchthaven

Heb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

 

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

 

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de Sri Lanka, voorbereiding van je reis!handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt.

 

Vergeet in ieder geval niet het volgende:

-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

 

Kijk- en leestips!
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen:
‘Indonesie in een rugzak’ – Dolf de Vries
Reisverslag dat heerlijk weg leest.

‘De Atlasvlinder’ – Aya Zikken
Sprookjesachtige jeugdherinneringen van de schrijfster.

‘Javaanse brieven’ – Kees Ruys
Zeer grappig reisverslag in de vorm van vier Javaanse brieven.

‘Heren van de thee’ – Hella S. Haasse
Klassieker: Geschiedenis van een echtpaar op een afgelegen theeonderneming

‘Indische Duinen’ – Adriaan van Dis
Jeugdherinneringen van de schrijver waarin leugens worden ontrafeld, familiegeheimen boven tafel gebracht, rekeningen vereffend en oude wonden opengereten. Heel mooi geschreven.

 

Reisgidsen:
Reisgids Indonesië – Insight Guides (ned.)
Reisgids ANWB Wereldreisgids Indonesië – ANWB Media (ned.)
Reisgids Dominicus Indonesië – Java – Bali – Lombok – Sumatra – Gottmer (ned.)
Lonely Planet Java (eng.)
Lonely Planet Bali & Lombok (eng.)
Lonely Planet Indonesia (eng.)
Lonely Planet Indonesia Eastern Islands (eng.)

 

Een echte aanrader vinden wij de webwinkel van FJMGBOOKS, hier koop je o.a. de Lonely Planet Indonesie en andere reisgidsen voor een prima prijs & met snelle verzending!

 

Phrasebook & Dictionary Indonesian – Lonely Planet
Handige taalgids met zowel woorden, fonetisch uitgelegd, als zinnen. Bahasa Indonesia – Engels

Gids historische stadswandelingen Indonesië – Emile Leushuis
16 wandelroutes langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude binnensteden, stadse kampong en historische wijken.

 

Sites:
Indonesie.startpagina.nl  Nederlandse verzamelpagina
thejakartapost.com Lokale krant
Indonesia.nl  De ambassade van Indonesië in Den Haag

 

Contact
close slider